Vína a Moldavsko

Podíváme-li se na mapu, zjistíme, že Moldavsko se svým tvarem podobá hroznu vína. Je to skutečně příhodná symbolika, neboť Moldavsko bylo odpradávna vinařskou zemí. Díky mírnému kontinentálnímu klimatu a rozmanitosti druhů půd se v Moldavsku daří téměř všem odrůdám vinné révy. Vyrábí se tady vína prakticky všech typů: stolní, jakostní, vína s přívlastkem, perlivá, sekty i vína speciální např. fortifikovaná. Bohužel, zákony EU nedovolují tato vína označovat přívlastky jako je pozdní sběr, jakostní či slámové víno.

Hlavní vinařské oblasti Moldavské republiky se nacházejí na 46 až 48° zeměpisné šířky. Na stejné zeměpisné šířce se nacházejí i vyhlášené vinařské regiony Francie – Bordeaux a Burgundsko.

Území Moldavska se dělí na čtyři oblasti: Centrální oblast, Jihovýchod, Jih a Sever. Každá z těchto oblastí má typické přírodní podmínky.

Centrální (Kodrová) oblast

Tato oblast se rozprostírá uprostřed zalesněných kopců, na kterých se v minulosti ukrývali povstalci proti Tureckému útlaku - hajduci. Příhodná tvářnost krajiny chrání vinohrady před charakteristickými rysy kontinentálního klimatu - v zimě před mrazem a v létě před suchem. V Centrální oblasti se pěstuje většina moldavské vinné révy (až 60%).

Tato oblast je průmyslově nejrozvinutější zónou Moldavska. Nacházejí se v ní hlavní závody zabývající se pěstováním, výrobou i stáčením všech typů vín.

V Kodrové oblasti najdeme i znamenité sklepy, ve kterých se uchovávají moldavská vína. Mezi nejznámější patří: Cricova a Milesti Mici. Každý z nich je schopen pojmout minimálně 10 milionů litrů vína v sudech a speciálních nádobách uložených v podzemních chodbách táhnoucích se desítky kilometrů uvnitř přírodních dutin ve vápencových masivech.

Díky rozmanitosti jednotlivých regionů se daří v Centrální zóně vyrábět nenapodobitelné druhy vín, jejichž původ se přísně kontroluje. V tomto mikroregionu se už po více než sto let vyrábějí červená vína z odrůd Cabernet-Sauvignon a Merlot. Nejlepší z nich si v ničem nezadají ani s nejznamenitějšími bordeauxskými „Chateau“. Místní červená vína opakovaně získávají nejvyšší ocenění na mezinárodních vinařských soutěžích.

Jihovýchod neboli Purkarská oblast

Jihovýchodní (Purkarská) zóna se jako úzký pruh táhne po západním břehu Dněstru. Zde se nachází slavný vinařský závod Purcari, který se proslavil svými červenými víny „Rosu“ a „Negru“. Klimatické podmínky jsou vhodné pro pěstování červených odrůd, jako je Merlot, Cabernet-Sauvignon nebo Rara-Neagra. Vyrábějí se z nich uleželá vína vyznačující se plnou nasládlou chutí a bohatým buketem.

Jižní zóna

Jižní zóna se skládá z oblasti „BUDŽAK“ a ze samotného Jihu. Oba tyto regiony mají nedostatek vláhy a liší se půdními a klimatickými podmínkami. Celkově jsou podmínky Jižní zóny vhodné pro výrobu červených a dezertních vín. Mezi nejznámější vinařská centra oblasti patří: Komrat, Taraklia, Čumaj a Trifešty.

Severní zóna

Pro Severní zónu není typická průmyslová výsadba vinné révy. Nachází se zde vinohrady pěstující především bílé odrůdy révy vinné, které jsou převážně určené k výrobě koňaků a speciálních vín se zvýšeným obsahem alkoholu. Pěstuje se zde také réva určená ke konzumaci. Ačkoliv se v Moldavsku vyrábí stále více jakostních a perlivých vín, zůstává tato země významným výrobcem destilátů koňakového typu a speciálních typů vína. Mezi nejznámější značky speciálních vín patří Kagor.

Červené likérové víno Pastoral (dříve Kagor)

Staří Moldavané pěstovali vinnou révu již v osmém století před naším letopočtem. Úrodná půda, dlouhé, teplé a suché podzimy zvýrazňují chuťové a aromatické vlastnosti moldavských vín. V nejvýznamnějších vinařských oblastech Moldavska se rodí vína výjimečné jakosti, což dokazuje celá řada ocenění na mezinárodních vinařských výstavách. Mezi nejzajímavější a jedinečná vína patří Pastoral.

Pastoral Alianta, který se dříve nazýval Kagor Pastoral, má velice zajímavou historii:

Kagor získal své pojmenování od francouzského města Cahors, což se mu po několika stoletích stalo osudným, EU nařídilo přejmenování tohoto vína. První zprávy o jeho výrobě pocházejí z XII. století. Do Ruska se Kagor dostal za vlády cara Petra I. Velikého na přelomu 17. a 18. století. Už od úplných začátků své historie byl Kagor vínem aristokratů a sám byl aristokratem mezi víny. Kagor se dodával pouze na královský dvůr, na stoly nejvýznačnějších dvořanů a do chrámů pro vyšší duchovenstvo. Od pradávna byl považován za elixír života, protože obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek.

Pastoral Alianta se vyrábí z přezrálých hroznů odrůdy Cabernet-Sauvignon. Hrozny této révy jsou ponechány dlouho na keřích, aby dobře vyzrály a získaly vyšší množství hroznového cukru a vyšší intenzitu chuťových a aromatických látek. Podle české legislativy by změřená cukernatost odpovídala pozdnímu sběru až výběru z hroznů. Mnozí toto víno přirovnávají k portskému, pro podobnost v technologii jeho výroby, také pro vysoký podíl alkoholu (16%) a vysoký zbytkový cukr (160g/l), chuťově jsou však poměrně odlišné.

Víno Pastoral Alianta se vyznačuje v chuti i vůni tóny vyzrálého ovoce, medu, sušených švestek či čokolády.

Toto víno je extraktivní, bohaté, vznešené, plné. Doporučuje se podávat k dezertům, jako aperitiv i digestiv.

PASTORAL ALIANTA JE VHODNÝ JAKO UŠLECHTILÝ NÁPOJ K PROSTÝM I NEJLEPŠÍM POKRMŮM. BUDE OZDOBOU KAŽDÉ SLAVNOSTNÍ TABULE.

Až se tedy budete ptát na víno Kagor a prodejce Vám jej nebude moci nabídnout, zkuste se zeptat na víno Pastoral Alianta.

Doporučuje se podávat při teplotách v rozmezí 16 – 18 °C.